Rinnetontille rakennusta ja puutarhaa perustettaessa tulee usein eteen tilanne, että on rakennettava muuri, jonka avulla voidaan maksimoida tontille tasainen ala.

Muuria perustettaessa on huomioitava muuriin kohdistuva maapaine, kallistamalla rakennetta "padottavaa" maa-ainesta vasten.

Muuri on hyvä rakentaa anturan päälle, anturan on syytä olla n.10cm vahva ja muurin korkeudesta riippuen 40- 70cm leveä, tietenkin myös muurin mittainen.

Muurin alle voidaan myös laskea salaojaputket, jotka johtavat maaperään suotautuvat vedet muurin ympäristöstä muualle, näin vältytään keväisin ikävältä routimis ilmiöltä, joka voi vääntää muuria.

Muurin taakse, maata vasten on hyvä asentaa myös routasuojaus esim. 5cm styrox levystä, parempi ja myös kalliimpi vaihtoehto on uretaanilevy.

Jos muuri kasataan luonnonkivistä asetetaan isoimmat kivet alle ja pienimmät päälle. Kivet on hyvä pestä, jonka jälkeen ne muurataan laastilla, esim. Vetonit S30.

Muurin alle ja päälle on syytä "valaa" n. 10 - 20 cm. leveä reunus maan tasalle, jotta ruohon leikkuu muurin ympäristöstä olisi mahdollisimman helppoa.

Näin toimittaessa muurista saadaan kaunis pihan katseenvangitsija, josta on iloa pitkään.

 

Kunpa olisimme itse toimineet yllä olevien ohjeiden mukaan, rakentaessamme meidän omaa muuriamme, mutta kun ei.

Tänään oli oiva päivä valaa pihamuurimme päälle "kakku" johon sitten tilskittin kiviä ja pinnalle punertavaa sorkkua koristeeksi.

Aiemmin kun tuota kakkua ei siinä ole ollut on nurmikon leikkaaminen ollut muurin päältä mahdotonta, näin siinä onkin sitten rehottanut aikamoiset ruohotupsut.

Tahdon vaan tässä sanoa, että tehkää ihmiset työnne harkiten ja kerrasta kunnolla, niin ei tarvitse jälkikäteen sitten korjailla....